24май/130

Цветовете в различните култури

Color is a language - MULTICOLOR

Цветовете са важни за комуникацията. С цветове могат да бъдат изразени чувства, идеи и емоции. При проектирането на уеб сайтове или брошури за международните пазари, цветовете са от решаващо значение. Ако не обърнете внимание на това, можете да си навлечете скъпо струващи и възпрепятстващи бизнеса проблеми. А Вие, предполагам, бихте искали да сте сигурни, че рекламната Ви кампания ще е добре приета на новия чуждестранен пазар.

Само си помислете какво би станало, ако сте поканили на мач потенциален клиент, запален фен на „Левски“ и сте облечен в с червена тениска. Не бих искала да съм на Ваше място... Ще бъдете освиркан от цялата агитка на Левски, ако сте в този сектор, разбира се! Същото може да се случи с Вашия сайт. Уверете се, че сте избрали правилния цвят, когато навлизатe на различните пазари. Грешеният цвят може да превърне и най-добре създадения сайт и най-добрата реклама в голям кошмар.

Преди няколко години, няколко големи корпорации с международни сайтове промениха в черно цвета на началните страници на сайтовете си за китайския пазар, в памет на засегнатите от земетресението в провинция Съчуан. Въпреки, че в Китай бялото е цветът на траура, това се счита за трогателен жест на съпричастност към над 60 хил. жертвите от земетресението.

Ето и няколко интересни неща за цветовете, които могат да Ви бъдат полезни при създаването на предстоящата Ви рекламна кампания, предназначена за чуждестранен пазар:

Червеният цвят

Червеното е цветът на любовта в повечето култури: булченските рокли на китайките са червени, а червените рози са най-честите подаръци за Деня на влюбените.

Червеното е цвета на комунизма - знамената на Китай и Виетнам са червени. Както всички си спомняме, флага на бившия Съветски съюз беше червен, а армията му беше известна като "Червената армия"​​.

В Християнството, зеленото и червеното се свързват с Коледа. В целия християнски свят, включително и при нас, традицията повелява по Великден да се боядисват яйца в червено, като олицетворение на Христовата кръв.

Почти навсякъде по света, в иконографията и народното творчество, Сатаната също е представян в червено. От друга страна, Дядо Коледа е облечен в червено и бяло за Коледа.

Според българския фолклор, мартеничките в червено и бяло са символ на здраве и плодородие.

В Китай, червената хартия и червените пликове често са използвани за увиване на пари за подарък. Въпреки че, от друга страна, по традиция некролозите са с червени надписи, а ако напишеш нечие име с червено мастило, това означава, че или искаш да го махнеш от живота си или, че не е между живите.

Червеното се използва също и за спешни случаи и предупредителни сигнали. Червеното е цвета на знака стоп по целия свят.

Зеленият цвят

В Северна Америка, заради цвета на щатската доларова банкнота, зеленото е цветът на богатството и парите.

Зеленият цвят се свърза и с природата.

Зеленото е и традиционния цвят на исляма.

Зеленото е и националния цвят на Египет. Но не правете опаковки или поща колети в зелено: Това не се приема добре.

В някои азиатски култури зеленият цвят често се приема за символ на болест.

Зеленото е символ на Ирландия, като особено изразено се забелязва деня в Деня на Св. Патрик.

Белият цвят

Докато западняците приемат бялото като цвета на чистотата и невинността, то в някои азиатски култури (Китай, Виетнам и Корея), бялото е цветът на смъртта и траура. В Индия хората се обличат в бяло след смъртта на член на семейството. Бялото е традиционния цвят на булчинските рокли в западните култури. Така бели рокли можете да видите както на сайтове за сватбени събития, така и на такива за траурни събития.

Бялото е и цвета на снега и зимата. Някои свързват снега с Коледа, забравяйки, че страните от южното полукълбо нямат сняг по Коледа.

Белият гълъб е международен символ на мира, но внимание – белият флаг е  международен символ за капитулация.

Синият цвят

Иран: траур

Китай: безсмъртие; работнически униформи; сините подаръци се свързват със смъртта

Индуизъм: цветът на Кришна - е едно от най-почитаните божества в днешна Индия.

Египет: тъмносиньото е цвета на траура.

Черният цвят

Черното е цветът на траура в западните култури;

Черното е сред най-използваните цветове за облекло за официални поводи.

В черно се обличат и свещениците.

В японската култура, до деветнадесети век, някои жени оцветявали зъбите си в черно, защото се е смятало, че с черни зъби изглеждат по-привлекателни.

Оранжевият цвят

Оранжевото и черното са цветовете на Хелоуин, защото оранжевото е цвета на тиквата, а черното е цветът на нощта и тъмнината.

Оранжевото е националния цвят на Холандия, свързано с кралското семейство, Оранско-Насауската династия.

Ориндж е марка, използвана от компанията Франс Телеком за нейния мобилен оператор и дъщерни дружества на интернет услуги.

Ако имате нужда от превод и адаптиране на Вашия уеб сайт към  законовите и културни изисквания на чуждестранния пазар, то ние, специалистите от Форум чуждоезикови услуги, можем да ви помогнем за това.

==========================================================
NOTA BENE
==========================================================

Имате намерение да развивате бизнеса си на международния пазар, но Ви липсват езикови специалисти, които да извършат превода и локализацията?! Препоръчваме Ви да се запознаете с услугите ни в областта на писмените преводи и локализация. Ако не сте сигурни в качеството на нашите услуги, то можете да го проверите, като ни възложите безплатен тестов превод още сега!

--


Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

Няма все още коментари.


Оставете коментар

Все още няма връзки за обратно следене.