26май/130

10-те топ дестинации по света, предпочитани от ценителите на храната – част I

Cover picture

Усвояването на чуждия език е много повече от обикновеното учене на неговата лексика и граматика. Езикът ви дава възможност да се срещате с повече хора, да пътувате по-свободно и спокойно, да знаете много за света като цяло.

Но най-хубавото е, че дори и да не се сдобиете с мотивация да учите, ще имате възможност да усетите езикова наслада, гастрономически погледнато, да разберете как точно да си поръчате, и то съвсем сам, всички онези известни кулинарни глезотийки, за които само сте чували от ТВ предавания и лъскавите списания. Някои от местата, които сме описали по-долу са познати с точно определен специалитет, а други защото са придобили всеизвестна популярност с кулинарните си традиции, независимо дали става дума за сочна пържола, миризливо сирене или сладко изкушение.

Ето и нашите предложения за 10-те топ дестинации по света, предпочитани от ценителите на храната.

1.  Лион, Франция

Много преди  легендарния шеф-готвач Пол Бокюз /Paul Bocuse/ да създаде мита за топ-готвачите и новата френска кухня през 70-те, град Лион вече е бил познат като „кулинарната столица“ на Франция.

Зареждана редовно със свежи продукти от околните села,  кулинарната сцена на града получава силен тласък за развитие с обедняването на местните аристократични фамилии, когато техните легендарни готвачи били принудени да си откриват ресторанти, за се издържат.

Виното идвало от близкия регион Божоле /Beaujolais/, водата – от Швейцарските Алпи през река Рона /Rhône/, а любителите на храната се стичали от цял свят, дори от Франция, за да се насладят на уникалната кухня на Лион.

Шаркутри /Charcuterie/ са типичните лионски колбаси, които ще намерите в почти всяко местно бистро, а за любителите на хубавите наденици препоръчваме сусисон Божоле /saucisson Beaujolais/. За вегетарианците ще споменем, че Лион не е известен само с лионските си наденици.

Там ще откриете и огромно разнообразие от салати, а да не споменаваме жабешките бутчета, легендарните френски сирена , рибата, месото и ...Ами всъщност, тук има всичко!

Научете как да си поръчате  любимите ястия на френски с нашия курс по Френски език за начинаещи.

-

2. Болоня, Италия

Известният университетски град в северна Италия  е „Дестинацията” с голямо „Д” за истинските любители на италианската кухня. Това е родният град на известния колбас Мортадела /Mortadella/- комбинация от крехко свинско филе, шам-фъстък, червени чушки и маслини.

Тук можете да се насладите и на Фетучини Болонезе (Fettuccine Bolognese), разбира се и на защеметяващото многообразиe от месни деликатеси, сирена и паста. Вегетарианците също ще бъдат предоволни.

Тортелли ди Дзука /Tortelli de Zucca/ - тортелини, пълнение с настъргани тиквички и бадеми, e само едно от многото предложения на безмесната болонска кухня, всички разбира се с щипка пармезан…

Малките пазари за хранителни продукти са навсякъде по улиците и са едно от малкото места без наплив на туристи. Непременно разгледайте трите най-големи пазара в Болоня - Mercato Centrale, Mercato di Mezzo и стария пазар Pescherie Vecchie, на който преди се е продавала само риба, но понастоящем можете да откриете почти всичко.

Научете как да си поръчате  любимите ястия с нашите курсове по италиански език.

-

3. Сан Себастиан, Испания

Ако има град в Европа, които може да съперничи на Лион за „Кулинарна столица на Европа”, то това е Сан Себастиан, Испания. В долния край на Бискайския залив, сгушен между винарския регион Ла Риоха (La Rioja) и Атлантическия океан, столицата на Баските (El País Vasco) е изключително красив град,  домакин на един от най-уважаваните филмови фестивали.

Сан Сабастиан може да ви впечатли и с красивите си плажове, обожавани най-вече от сърфистите и фотографите,

...и очарованието на античните си сгради, които привличат поклонници от цяла Испания, че и отвъд.

Истинската тайна на чара на Сан Себастиан обаче е храната. Всъщност, даже не е никаква тайна, предвид славата, която се носи за ресторантите в града и околностите. Испанският град има повече звезди „Мишлен“ на глава от населението от всякъде другаде по света. С 200 хилядното си население, атлантическият курортен град бие всички световни столици, заради високата класа на своите ресторанти.

Конгресът Сан Себастиан Гастрономика, който се организира вече 15 години, се е превърнал в международно събитие на кулинарното изкуство. Ежегодно събира на едно място над 12 хиляди специалисти в областта на гастрономията, сред които най-големите корифеи на висшата кухня от Испания, Франция, Япония, Англия, Бразилия и много други.

Общо 5 испански топ-готвачи притежават най-високата оценка на Мишлен – ресторант с 3 звезди, като двама от тях се намират в Сан Себастиан – Хуан Мари Арсак (Juan Mari Arzak) и Педро Субихана (Pedro Subijana). И това ако не е признание!

Ето и някои от причудливите шедьоври на Хуан Мари Арсак и неговата молекулярна кухня:

-
Rape Marea baja (Риба "морски дявол" от отлива)


-
Patata, Bogavante y Copaiba (омар в хрупкава картофена обвивка с копайба (стебло от вид бразилско дърво))

-
“Ossobuco” de Cordero (агнешко)

Lubina (лаврак)


-

Sopa y Chocolate “Entre Viñedos” (Супа и шоколад "В лозята")

-

Chocolate y Cristales de Colores (Шоколад и цветни кристали)

-

Mignardise (нежно изкушение)


Но ако не сте любители на молекулярната кухна (разбираемо е, изглежда като храна за космонавти, направена от екип от алхимици и модни дизайнери), препоръчваме ви да посетите някой от по-традиционните за този регион ресторанти.

Почти всеки бар има да предложи селекция от вкусни „пинчоси” – pintxos (в останалата част на Испания им казват „тапас”), прясно приготвени от риба, различни шунки, месо, морски дарове, чушки, сирена, доматена паста и много други.

Даже местните хора са измислили такава приказка, че докато останалите мъже в Испания правят аматьорски спортни отбори, то в Сан Себастиан членуват в гастрономически общества. Имат си дори специална дума на баски за  обиколка из пинчос баровете -  „чикитео” ( „txikiteo”). Но това разбира се е само  мит, защото в останалата част на Испания имат абсолютно същата традиция – само че думата е “тапео” (“tapeo”) или в превод – замезвам, похапвам леко.

-

Ако сте с поорязан бюджет, пак ще намерите вариант - идете в пинчо бар „Borda Berri” в Стария град, където прословутите малки "почерпки” са по 3 Евро и се приготвят от недадминат майстор стажувал в El Bulli  (Ел Були е верига ресторанти на друг испански топ-готвач - Ферран Адриа).

Пак не е много евтино, но нали все пак искате да опитате вкуса на Сан Себастиан.

А има и нещо друго… ще трябва да практикувате и испанския си, защото за разлика от останалите барове в града, тук няма изложени пинчоси на бара или във витрината, които да посочите, когато си харесате и искате да поръчате.

-

Научете как да си поръчате  любимите ястия на испански с нашия курс по Испански език за начинаещи.

-

4. Париж, Франция

Ако сте ходили в Париж, едва ли можете да забравите за живота, който денонощно кипи по неговите улици.

-Едва ли можете да забравите за неговото очарование, от най-вкусните франзели в целия свят (парижани просто обожават своя хляб),

... до старомодните магазини за сладки изкушения, които опасват целия град (Boulangeries & Pâtisseries). Париж оглавява много списъци за най-добрите дестинации за изискана кухня.

Parlez Vous Francais? Горе-долу или никак? Има ли значение? Няма.

--

Не е нужно да знаете френски за да се насладите на изисканите ресторанти, хубавите разядки с винени дегустации ...

или обикновените, но вкусни кроасани с шоколад за закуска!

Париж е рая за познавачите на храната.

Мисля си дори, че писането за кухнята на Париж е безсмислено.

Не само, че има твърде много да се каже, но и безброй ценители и познавачи на добрата храна и напитки са посветили живота си на тази задача.

Лично аз все още не съм ходила в Париж и бих се радвала, ако споделите своите преживявания и местата, които сте посетили - ресторанти, сладкарници, фурни за хляб, шоколадови къщи, бистра и магазини за хранителни стоки.

Би било вълнуващо да препоръчате на любителите на хубавата храна ..

нови места или стари, но все още красиви и търсени кътчета на Париж.

-

... СКОРО ОЧАКВАЙТЕ ЧАСТ II ...

Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

Няма все още коментари.


Оставете коментар

Все още няма връзки за обратно следене.