18окт/120

ЛЮБИМИ МИСЛИ за езиците

forum language services

Вярвам, че владеенето на родния и чужди езици, като градивен елемент на комуникацията, е жизненоважно умение, което е добре да притежаваме в съвременния свят без граници. Езикът е в основата на всичко, което хората правят.

Ще споделя с вас някои от любимите ми вдъхновяващи мисли за езика. Ако сте езиковед или пък просто човек с интерес към езиците (не анатомичните J), някои от тези цитати може би ви звучат познато.

1. Ако всеки от нас говори различен език, всеки ще възприема света по различен начин. Тъй като границите на моя език са границите на моя свят. (Лудвиг Витгенщайн)

2. Езикът е най-масовото и приобщаващо изкуство, което познаваме, една исполинска и анонимна творба на несъзнателните поколения. (Едуард Сапир)

3. Езикът е град, в градежа на който всяко човешко същество е положило камък. (Ралф Уолдо Емерсън)

4. Езикът е най-голямата бариера пред човешкия прогрес, защото езикът е енциклопедия на невежеството. Старите възприятия са замразени в езика и ни принуждават да гледаме на света по старомоден начин. (Едуард де Боно)

5. Езикът е процес на свободно създаване; неговите закони и принципи са непроменливи, но начина, по който се използват принципите е свободно и безкрайно разнообразно. Дори тълкуването и използването на думите включва процес на свободното творчество. (Ноам Чомски)

6. Езикът е форма на човешкия разум, имаща своя вътрешна логика, за която човек не знае нищо. (Клод Леви-Строс)

7. Езикът представя най-доброто доказателство, че законът, приет от една общност, е нещо, което се толерира, а не правило, с което всички свободно се съгласяват. (Фердинанд дьо Сосюр)

8. Изучаването на езици е като да се учиш историята от отвътре навън. Той включва битки на етнос, религия, споразумения и политика. Толкова много може да се научи от езика, понеже е бил оформен от историята. (Ерик ван Лустбадер)

А вие какво мислите за езиците, чрез които общувате? Разбирате ли себе си и другите чрез тях?

==========================================================
NOTA BENE
==========================================================

Искате да започнете да изучавате чужд език или вече сте започнали, но се нуждаете от подкрепата и напътствията на преподавател?! Препоръчваме ви да се запознаете с нашите езикови курсове! Ако вече сте взели решение да изучавате английски, немски, испански, френски или италиански език, запазете си място за следващия курс още сега!

----

Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

Няма все още коментари.


Оставете коментар

Все още няма връзки за обратно следене.