14дек/120

Говоренето на чужд език започва със слушане

boy-listening-headphones

Ще ви разкрием едно златно правило, което ще Ви помогне да се изразявате свободно на чужд език, например английски. Това правило се нарича: „Говоренето започва със слушане”.
Какво означава, че говоренето започва със слушането?  Това означава, че трябва да учите с ушите си, а не с очите си. Слушайте, слушайте, слушайте. В идеалния случай, ще отнеме шест месеца или повече, за да може да проговорите чуждия език.
Затова слушането е ключът към свободното говорене. А защо да се фокусираме върху слушането? Защо е важно да учим с ушите си, а не с очите си? Чрез слушане ще научите граматиката и лексиката,  ще разбирате по-добре и ще напредвате по-бързо. Има много изследвания, които твърдят, че трябда да се даде приоритет на слушането при изучаването на чужд език. Ако досега сте учили английски език с очите си, а не с ушите си, то най-вероятно сега имате проблеми с английския език. Например, в училище се поставя акцент върху учебниците и ученето от учебници. Вие сте се научили как да четете на английски, как да пишете на английски, как да мислите за английския език и вероятно знаете много граматични правила, дори повече, отколкото знае човек, за когото езикът е роден.

Това е така, защото англоговорящите, за които английският е роден език, не го учат с очите си, а с ушите си. Например, бебетата не изучават граматичните правила с учебник. Бебетата само слушат и слушат, в продължение на година-две, преди да проговорят.

И така, как трябва да учите чуждия език? Трябва да го учите чрез слушане, ако искате да говорите свободно, лесно, бързо и правилно.

Има две важни неща, които трябва да запомните, наред с правилото за слушането. Първото нещо е това което слушате да е на лесен и разбираем език. Трябва да успявате да разбирате голяма част от това, което слушате на чуждия език, без да натискате пауза и без помощта на речник.
Например, може да слушате предаване, аудио книга или филм за деца. Ако те са твърде лесни, може да вдигнете леко летвата. Може да слушате предаване, аудио книга или филм за тийнейджъри.

Ако сте още по-напреднали и имате текста пред себе си, би бихте могли да слушате и нещо по-трудно. Например аудио статия или реч.
Второто важно нещо е да слушате по всяко време! Вземете mp3 плейър и слушайте, слушайте, слушайте. Слушайте по пътя до работа, в обедната почивка, докато се упражнявате, на път за вкъщи, вечер докато си почивате или преди да си легнете. Слушайте колкото се може повече и скоро ще постигнете завидни резултати.

==========================================================
NOTA BENE
==========================================================

Искате да започнете да изучавате чужд език или вече сте започнали, но се нуждаете от подкрепата и напътствията на преподавател?! Препоръчваме ви да се запознаете с нашите езикови курсове! Ако вече сте взели решение да изучавате английски, немски, испански, френски или италиански, запазете си място за следващия курс още сега!

----------------
Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

Няма все още коментари.


Оставете коментар

Все още няма връзки за обратно следене.